No 2024. gada 2. janvāra līdz 15. februārim atvēra ziemas pieteikšanās «Latvijas Dizaina gada balvai 2024» – augstākajam apbalvojumam dizaina jomā Latvijā, ko pasniedz ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru sasniegumus, kā arī stimulēt Latvijā radīta dizaina izmantošanu un dizaina nozares attīstību. 


Latvijas Dizaina gada balvas 2024 pieteikšanās kārtība paredz iespēju darbu autoriem vai to pasūtītājiem darbus konkursam iesniegt divos periodos — rudenī un ziemā, tā padarot ērtāku gan pašu pieteikšanās procesu, gan arī strukturējot vērtēšanu. 


Ziemas pieteikšanās notiks 2024. gada 2.janvāra līdz 15. februārim, un atlases žūrija darbus izvērtēs līdz 15. aprīlim. Tad sekos konkursa otrā kārta, kurā starptautiska fināla žūrija vērtēs rudens un ziemas nominantus un izvirzīs finālistus. Fināla žūrija arī lems par katras kategorijas uzvarētāju un Latvijas Dizaina gada balvas Grand Prix ieguvēju. Konkursa otrā kārta noslēgsies ar Dizaina gada balvas pasniegšanu 2024. gada maija beigās. Precīzi norises datumi tiks laicīgi izziņoti tīmekļvietnē www.dizainabalva.lv.


Visus iesniegtos darbus vērtēs atlases žūrija, kurā strādā atzīti Latvijas dizaina profesionāļi— katrā kategorijā darbojās priekšsēdētājs un divi žūrijas locekļi. Kategoriju priekšsēdētāju pienākumus veic arhitekte un «Jaunā Eiropas Bauhaus» eksperte Ieva Zībārte, dizainers un uzņēmējs Edgars Zvirgzdiņš, grafikas dizainers Kirils Kirasirovs un uzņēmuma «Cube» UX dizaina nodaļas vadītājs un partneris Mārcis Miķelsons–Germs. Kā atlases žūrijas locekļi darbojās LDGB 2023 produktu dizaina kategorijas balvu ieguvušā militārā transportlīdzekļa «VR–1–FOX» dizaina autors Edijs Ļaksa; radošā direktore Dārta Apsīte; modes un interjera dizainere Baiba Ripa; uzņēmēja dizaina jomā un kustības «Riga TechGirls» vadītāja Anna Andersone; projektēšanas biroja «DJA» arhitekts un vadītājs Didzis Jaunzems. 


Atlases žūrija ziemas pieteikšanās iesniegtos darbus vērtēs atbilstoši konkursa nolikumā definētajiem vērtēšanas kritērijiem:

  • idejas oriģinalitāte un jaunrade,
  • problēmas nostādne un risinājumu atbilstība darba uzdevumam,
  • koprade, ieinteresēto pušu iesaiste un sadarbība darba procesā,
  • funkcionalitāte un tehnoloģiskais risinājums,
  • estētika un citas pieredzes kvalitātes dimensijas,
  • ekonomiskā nozīmība, ilgtspēja un apritīgums,
  • sociālā nozīmība, iekļaušana, pieejamība un piekļūstamība.


«Latvijas Dizaina gada balvas 2024» rudens pieteikšanās ilga no 1. oktobra līdz 10. Novembrim. No saņemtajiem 62 pieteikumiem dalībai konkursa otrajā kārtā atlases žūrijaizvirzījusi 31 darbu. Darbu vērtēšana notika piecās kategorijās: produkti, pakalpojumi, komunikācija, vide un digitālie risinājumi. Visvairāk pieteikumu tika saņemts komunikācijas dizaina kategorijā — 20, kam sekoja vides dizaina kategorija ar 19 pieteikumiem un produktu dizaina kategorija ar 16 pieteikumiem. Ar rudens pieteikšanās nominantiem var iepazīties tīmekļvietnē www.dizainabalva.lv.


Latvijas Dizaina gada balva ar Kultūras ministrijas atbalstu dibināta 2017. gadā. Līdz 2025. gada maijam to organizē Latvijas Dizaina centrs. 


Latvijas Dizaina centrs ir Eiropas Dizaina asociāciju apvienības (BEDA) biedrs un Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas «Jaunais Eiropas Bauhaus» oficiālais partneris. Latvijas Dizaina centrs piedalās nacionālās dizaina politikas veidošanā, pētniecībā un izglītošanā, iniciējot sadarbību un stratēģiskas partnerības ar citām dizaina organizācijām, dizaineriem, uzņēmumiem un dizaina lietotājiem. Ar Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas Dizaina centrs uztur radošo industriju komunikācijas platformu FOLD.